Het belang van ontprikkelen

Overal prikkels

In onze moderne wereld worden we voortdurend blootgesteld aan prikkels die via onze zintuigen binnenkomen. Wat doet dit met ons lichaam en hoe kunnen we deze prikkels weer loslaten? Sensorisch spel is niet alleen een effectieve, maar ook een hele leuke manier om te kunnen ontprikkelen.

Van het geluid van verkeer tot flikkerende lichten en de constante stroom van informatie via technologie, ons zenuwstelsel krijgt voortdurend signalen die onze emoties en ons gedrag beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om te ontprikkelen en onze zintuigen tot rust te brengen. Een effectieve manier om dit te doen is door middel van sensorisch spel.

Via je zintuigen worden je hersenen de hele dag door geprikkeld.

Spanning verminderen

Sensorisch spel is een vorm van spel waarbij kinderen worden uitgenodigd om hun zintuigen te verkennen en te ontdekken. Dit kan worden gedaan door middel van activiteiten, zoals het spelen met zand, water of klei, het verkennen van texturen en materialen, en het gebruik van geuren. Spelen met rijst is ook uitermate geschikt om te ontprikkelen. Deze activiteiten kunnen helpen om de zintuigen te kalmeren en de spanning in het lichaam te verminderen.

Maar sensorisch spel is niet alleen belangrijk voor kinderen. Ook volwassenen kunnen profiteren van de voordelen van deze activiteiten. Het kan helpen om stress te verminderen, de concentratie te verbeteren en zelfs de slaap te bevorderen. Door regelmatig sensorisch spel te beoefenen, kunnen we ons zenuwstelsel tot rust brengen en ons beter voorbereiden op de uitdagingen van het dagelijks leven.

Een ander voordeel van sensorisch spel is dat het kan helpen bij de ontwikkeling van de hersenen. De zintuigen zijn de poorten waardoor we informatie van de wereld om ons heen ontvangen. Door regelmatig de zintuigen te stimuleren, kunnen we ons vermogen om deze informatie te verwerken en te begrijpen verbeteren. Dit kan leiden tot een beter begrip van de wereld om ons heen en kan ons helpen om beter te communiceren en te begrijpen wat anderen ons proberen te vertellen.

Al met al is sensorisch spel een belangrijk onderdeel van het leven. Door regelmatig de tijd te nemen om te ontprikkelen en onze zintuigen te kalmeren, kunnen we ons beter voorbereiden op de uitdagingen van het dagelijks leven en onze algehele gezondheid en welzijn verbeteren. Of je nu een kind bent of een volwassene, sensorisch spel is een leuke en effectieve manier om te ontspannen en te ontdekken wat de wereld te bieden heeft.

Wat doen prikkels met ons?​

Prikkels zijn signalen die door onze zintuigen worden waargenomen en door ons zenuwstelsel worden verwerkt. Ons zenuwstelsel interpreteert deze signalen en zet ze om in gevoelens, gedachten en acties. Deze prikkels kunnen verschillende vormen aannemen, zoals geluiden, geuren, smaken, aanrakingen en visuele signalen.

Wanneer ons lichaam wordt blootgesteld aan prikkels, kan dit verschillende reacties veroorzaken. Dit hangt af van de aard van de prikkel en hoe ons zenuwstelsel erop reageert. Sommige prikkels, zoals aangename geuren of zachte aanrakingen, kunnen een gevoel van ontspanning en welzijn veroorzaken. Andere prikkels, zoals harde geluiden of pijnlijke aanrakingen, kunnen leiden tot een gevoel van stress en spanning.

Langdurige blootstelling aan bepaalde soorten prikkels kan leiden tot overstimulatie en overbelasting van ons zenuwstelsel. Dit kan leiden tot fysieke en mentale uitputting, verminderde concentratie, angst en slaapproblemen.

Om deze reden is het belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om te ontprikkelen en ons zenuwstelsel tot rust te brengen. Dit kan worden bereikt door middel van activiteiten zoals meditatie, yoga, mindfulness, ademhalingsoefeningen en sensorisch spel. Door deze activiteiten regelmatig te beoefenen, kunnen we ons zenuwstelsel helpen om te herstellen en ons beter voorbereiden op de uitdagingen van het dagelijks leven.

Kortom, prikkels hebben een directe invloed op ons lichaam en onze geest. Door ons bewust te zijn van deze reacties en regelmatig de tijd te nemen om te ontprikkelen, kunnen we ons welzijn verbeteren en ons beter voorbereiden op de uitdagingen van het leven.

Winkelwagen
Scroll naar boven