Spelen met rijst, zo pak je dat aan!
Rijst? Dat wordt toch een zooitje?!
Spelen met speelrijst wordt een steeds populairdere sensorische activiteit voor kinderen en volwassenen. Het is niet alleen leuk om mee te spelen, maar het kan ook helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek, de oog-handcoördinatie en de sensorische waarneming. Door het gebruik van verschillende gereedschappen zoals bakjes, schepjes en lepels, kunnen kinderen hun creativiteit en verbeeldingskracht gebruiken en verschillende texturen en geluiden ontdekken. In deze blog zal ik enkele tips delen over hoe je veilig en succesvol kunt spelen met speelrijst.
Tips voor zorgeloos spelen
‘Dat wordt toch een zooitje?!’ Eh ja, als je zomaar een bak rijst neerzet is de kans groot dat de rijst niet alleen naast de bak belandt, maar ook tussen de naden van de bank, in het hoogpolige kleed en achter het behang. Dat hoeft echter niet! ‘Voorbereiding is het halve werk’ gaat hier zeker op.
Het spelen met rijst kan een leuke en stimulerende sensorische activiteit zijn voor kinderen en volwassenen. Hieronder volgen enkele tips om veilig en succesvol te spelen met rijst
- Stofzuig eerst rondom de plek waar je de speelrijst wil gebruiken. Wat ernaast valt kun je dan achteraf, zonder vuil mee te nemen, opvegen en weer gebruiken.
- Kies een geschikte bak: kies een bak die groot genoeg is om de rijst in te doen en die veilig is om in te spelen. Een plastic opbergbak of een onderzetter voor plantenpotten kan een goede optie zijn. Het speelt het prettigst als de rand niet al te hoog is, maar er wel lekker in geschept kan worden. Zo’n 10 tot 15 cm diep is prima als kinderen er staand mee spelen. Zittend aan tafel of op de grond is een speelbak van 6 cm diep prettig. In de webshop vind je deze houten speelbak met deksel.
- Je kunt achteraf natuurlijk de stofzuiger pakken, maar dat is zonde van de rijst die je nog zo vaak kunt gebruiken. Bedek de vloer onder de bak. Om rijst die op de grond valt gemakkelijk te kunnen opruimen is het handig om er iets onder te leggen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een groot een tafelkleed of een lekbak voor wasmachines. Dit maakt het gemakkelijker om de rijst op te ruimen als er toch wat valt. Je zou ook een hoeslaken kunnen gebruiken. Je zet dan in elke hoek iets zwaars, zodat de randen omhoog blijven staan. Er ontstaat een kuip waardoor de rijst op het laken blijft.
- Gebruik geschikt gereedschap: bakjes, schepjes en lepels zijn leuke accessoires om te gebruiken bij het spelen met rijst. Zorg ervoor dat ze op maat zijn voor kleine handen en dat ze geschikt zijn voor het materiaal waar je mee speelt.
- Spreek af waar met de rijst gespeeld mag worden: laat je kind zien waar hij met de rijst mag spelen, zoals aan tafel of op de grond in een afgebakende ruimte. Leg uit dat de rijst in de bak moet blijven. Om dit te oefenen kun je eerst met andere materialen werken. Lees hier meer over in de blog Speelbakken maken.
- Begeleid jongere kinderen: als je met jonge kinderen speelt, is het belangrijk om ze goed in de gaten te houden en ze te begeleiden bij het spelen. Leg uit dat de rijst niet in hun mond hoort en dat het belangrijk is om op te ruimen als er wat op de grond valt.
- Waarschijnlijk de belangrijkste tip is om zelf rustig te blijven, ook als er wat naast de bak valt. Gebeurt het per ongeluk, zeg dan rustig dat dat kan gebeuren of dat het niet zo handig was en vraag je kind even te helpen met de gevallen rijst terug in de bak doen. Gaat het expres en gaat het voor jou te ver? Dan kun je streng zijn en het direct (samen) opruimen en wegzetten of je kunt je kind nog een kans geven om te laten zien dat het ook netjes kan.
- En nog een bonustip voor mensen met een Flisat tafel van Ikea met een Trofast bakken. Leg een dun tafelkleed of douchegordijn over de tafel en zet dan de bakken op hun plek. Zo valt de rijst niet tussen de kieren op de grond, maar op het kleed/gordijn en kun je het heel makkelijk weer terug in de bak doen.
- Stofzuig eerst rondom de plek waar je de speelrijst wil gebruiken. Wat ernaast valt kun je dan achteraf, zonder vuil mee te nemen, opvegen en weer gebruiken.
Met deze tips kun je veilig en succesvol spelen met rijst. De eerst keren vond ik het zelf ook spannend, maar inmiddels kan ik het loslaten en kan m’n dochter (net 2 jaar) er ook zelf rustig mee spelen. En gaat er iets naast? Dan zegt ze: ‘O oo, opuinen!’